פסיכולוג תעסוקתי

חיפשת פסיכולוגית תעסוקתית מומלצת?
המדריך הבא יעשה לך סדר בנושא פסיכולוגיה תעסוקתית בישראל.

פסיכולוג תעסוקתי איור

הגדרה של פסיכולוגיה תעסוקתית

כפי שניתן להבין משמו, פסיכולוג תעסוקתי הוא מומחה בקשר שבין אדם ובין התעסוקה שלו, כלומר עבודתו.

פסיכולוג תעסוקתי הוא מי שלמד פסיכולוגיה והתמחה בפסיכולוגיה ארגונית ותעסוקתית. פסיכולוג תעסוקתי רשום בפנקס הפסיכולוגים של משרד הבריאות ועבר הכשרה של מספר שנים שבה רכש ניסיון בתחום התמחות זה.

כיום, קריירה היא לא רק אמצעי להשגת כסף, אלא חלק גדול מתחושת המימוש העצמי שלנו. בנוסף, בתור המסגרת שבה אנחנו מבלים את רוב שעות היום, הקריירה היא מקום שבו אנחנו לומדים, צומחים, מתפתחים ויוצרים קשרי חברות.

עבודה שאינה מתאימה לנו, או שלא גורמת לנו שמחה, יכולה להוביל למגוון מצבים לא נעימים כמו מתח מתמשך, חוסר ביטחון ותחושות עצב ודיכאון.

לרוע המזל, אנשים רבים נמצאים בעבודות שאינן גורמות להן שמחה, וישנם מי שמתקשים מלכתחילה עם למצוא עבודה באופן כללי. מכאן עלה הצורך לקבל פתרון טיפולי של פסיכולוג תעסוקתי.

לפסיכולוג תעסוקתי יש שני כובעים שבהם הוא פועל: המגזר הפרטי, כלומר אנשים ספציפיים הזקוקים לעזרה בנתיב הקריירה האישי שלהם; והמגזר העסקי, חברות וארגונים שמעוניינים לשפר ולייעל את ההון האנושי אצלם.

באופן כללי, מטרתו של הפסיכולוג התעסוקתי היא להביא למצב אידיאלי שבו האדם מרוצה מעבודתו, מרגיש בה סיפוק ורוצה להמשיך ולהתקדם בה. הדבר הזה נכון גם למגזר הפרטי וגם למגזר העסקי, משום שבשני המקרים, אדם שאוהב את עבודתו יגרום להצלחה האישית שלו וגם להצלחה של העסק.

באילו מקרים מתאים לאדם פרטי לפנות לפסיכולוג תעסוקתי?

צעירים רבים מתקשים למצוא עבודה, ולפעמים אפילו מתלבטים מלכתחילה מה מסלול הלימודים שעליהם לקחת כדי להגיע לקריירה שתהיה מצד אחד מתאימה כלכלית לדרישות יוקר המחיה בישראל, ומצד שני מספיק מעניינת ומובילה לסיפוק ולתחושה טובה.

גם בגילאים מבוגרים יותר, אצל מי שעבדו כמה שנים ואפילו כמה עשורים, ישנם קשיים בתחום. בין אם מדובר בהסבה לקריירה בתחום אחר, או בשיפור המצב במקום העבודה הקיים.

פסיכולוג תעסוקתי יוכל לסייע במקרים אלו:

• למצוא עבודה שתביא להגשמת ה"אני" של האדם ותתאים לאישיות הייחודית שלו.

• לבצע הסבה ממקצוע קיים למקצוע אחר שבו האדם ירגיש מסופק, שלם ומרוצה יותר.

• להשיג קידום רלוונטי במקצוע הקיים כך שהאדם ירגיש שהוא מנצל את מלוא הפוטנציאל שבו.

• לשפר היבטים הקשורים לעבודה באופן כללי ונוגעים ל-well-being של האדם, כמו איזון בין חיים אישיים ובין העבודה.

פסיכולוג תעסוקתי מתאים גם למגזר העסקי

כשמדובר במסגרת ארגונית, כלומר בית העסק עצמו, פסיכולוג תעסוקתי מטפל בהיבטים רחבים יותר של הקשר בין אדם ובין מקום העבודה שלו. כאן יש לו למעשה שתי משימות מקבילות שמשלימות זו את זו: לדאוג לייעול של הארגון, ובד בבד לדאוג לרווחת העובדים של הארגון.

כדי לעשות זאת, הפסיכולוג התעסוקתי יכול לעבוד מול הדרג הניהולי, לתת ייעוץ ארגוני מקיף ולשפר את ההון האנושי של העסק, ובמקביל להתנהל מול העובדים עצמם, לשמוע מהם מה הם אוהבים בעבודה, מה מבחינתם יש לשפר ומתוך כך לראות איך להשיג התאמה בין צרכי הארגון ובין צרכי העובד.

פסיכולוג תעסוקתי תמונה

כיצד עובד פסיכולוג תעסוקתי מומלץ במגזר העסקי?

ניתן לחלק את משימות הפסיכולוג התעסוקתי במגזר העסקי ל-4 משימות עיקריות:

1. גיוס אנשים רצויים למקום העבודה – חשוב להכניס לתפקידי מפתח במקום העבודה אנשים טובים ומקצועיים כדי להוביל את העסק למקום שבו הוא רוצה להיות.

2. שינויים נדרשים בהון האנושי הקיים – ייתכן שהארגון מכיל אנשים שלא מעוניינים להיות בו, או שמובילים לאווירה לא רצויה, ולכן יש לערוך שינויים כדי להגיע למצב אופטימלי.

3. ייעול תהליכים ארגוניים ומבניים – גם אם ההון האנושי מצוין, עדיין ייתכן שאפשר לייעל את צורת העבודה, לייצר תפקידים חדשים, לשנות את ההיררכיה הארגונית ועוד כדי לאפשר לו להגיע לתוצאות הטובות ביותר.

4. שיפור דרכי תקשורת, תפקוד העובדים ורווחתם – פסיכולוג תעסוקתי יכול להציע רעיונות, פעילויות וסדנאות שיובילו להעלאת המוטיבציה והגיבוש, וכן להוביל לשקיפות אנושית בין המנהלים והעובדים, כדי שתהיה סביבת עבודה נעימה שתאפשר דו שיח ברמה היום יומית.

בסופו של דבר, ריכוז 4 המשימות הללו הוא תמצית עבודת הפסיכולוג התעסוקתי, אבל מכיוון שהתפקוד האנושי של הארגון ושל כל עובד ועובד בו הוא נרחב, ישנן עוד משימות רבות שיכולות להיות רלוונטיות בכל מקרה ספציפי.

איך נראה טיפול של פסיכולוגית תעסוקתית?

כפי שצוין, פסיכולוגית תעסוקתית יכולה לפעול בשני מישורים: מול אדם פרטי שמעוניין להיטיב את הקריירה האישית שלו, ומול חברה או ארגון שרוצים להתקדם ולהתייעל בד בבד עם שיפור רווחת העובדים שלהם.

אך למרות שני המישורים השונים, דרכי הפעולה של הפסיכולוגית התעסוקתית יכולים להיות דומים למדי ויכללו את הדברים הבאים:

• מבחני הערכת יכולת בפן המקצועי, האישי והקבוצתי
• שאלוני אישיות לבחינת התפקיד המתאים ביותר עבור אדם
• ראיונות פסיכולוגיים ספציפיים לאיתור חוזקות, חולשות, רצונות וצרכים
• ליווי בזמן ראיונות עבודה / בחינת אפשרויות קידום מתאימות
• ייעוץ פסיכולוגי / ארגוני עם המלצות קונקרטיות לשיפור המצב הקיים

מעבר לכלים המשותפים לאדם פרטי ולארגון, אחד ההבדלים העיקריים בצורת העבודה של הפסיכולוגית החינוכית יהיה בנושאים הטיפוליים שיהיה עליה להתמקד בהם מבחינה פסיכולוגית.

אדם פרטי יקבל כנראה כלים להתמודדות אישית עם מצבים של בחירה במקצוע ספציפי שמתאים לו, חיזוק הביטחון העצמי, סיוע בהגעה למימוש עצמי דרך הקריירה ופתרון בעיות אפשריות כמו טראומת פיטורין, מתח וחרדה בזמן העבודה, שחיקה לאורך זמן ועוד.

לעומת זאת, בעבודה מול ארגון ההיבט הרגשי יהיה יותר בבחינה קבוצתית, בהשפעות בין-אישיות, באינטראקציות חברתיות ובהשלכות מקצועיות, לרבות שינויים ארגוניים שהעסק יצטרך לבצע כדי להתאים את הצרכים שלו לאלה של עובדיו. בצורה זאת הדגש יהיה הרבה יותר על סביבת העבודה, ולאו דווקא על עולמו האישי של כל אחד מעובדי הארגון.