פסיכולוג ספורט

חיפשת פסיכולוגית ספורט מומלצת?
המדריך הבא יעשה לך סדר בנושא פסיכולוגיה של הספורט בישראל.

פסיכולוג ספורט איור

הגדרה של פסיכולוגיה של הספורט

לצד תחומי התמחות אחרים של פסיכולוגיה, קיימת גם פסיכולוגיה של הספורט וכשמה כן היא, מתמחה בטיפול בעוסקים בספורט גם כתחביב וגם כמקצוע, למשל ספורטאים אולימפיים או שחקנים מקצוענים.

פסיכולוג ספורט הוא מי שבנוסף לתואר הראשון בפסיכולוגיה כללית, סיים בהצלחה גם תארים מתקדמים – שני או שלישי – בפסיכולוגיה של הספורט.

יש להדגיש כי לא רק ספורטאים בהגדרה מבקשים את שירותיהם של פסיכולוגים של הספורט, אלא גם אנשי כוחות מיוחדים כמו עובדי משטרה ומבצעים, אומני קרקס, אנשי פעלולים וכדומה.

פסיכולוג ספורט אינו מתמקד בהכרח בפעילות הפיזית, אף שהיא בדרך כלל חלק עיקרי מחייו של המטופל שלו. למעשה, ישנם רבדים נפשיים ורגשיים רבים המושפעים מהפעילות הזו, ובהם הפסיכולוג מתמקד.

קיימים אפילו אנשים שאינם קשורים לפעילות ספורטיבית כלל ופונים אל פסיכולוגים של הספורט, כמו יזמים ובעלי עסקים, אשר מקדישים זמן רב מחייהם להגשמת מטרות אישיות, וחווים מגוון רחב של קשיים או אתגרים בדרך, בדומה לספורטאי המתכונן למרתון וזקוק לליווי מקצועי.

בצורה זו, פסיכולוג ספורט נמצא לצידו של המטופל, בין אם הוא ספורטאי או לא, ומסייע לו לכל אורך הקריירה שלו, אם זה בזמני הקושי או בשיא ההצלחה, כדי שחייו יאוזנו באופן בריא וקל לאורך כמה שיותר זמן.

מדוע צריך פסיכולוג ספציפי לתחומי הספורט?

העיסוק בספורט דורש המון מחויבות, עמידה בזמנים, התמדה ותכונות נוספות שעלולות לגבות מחיר נפשי כבד, בין היתר בשל המתח והלחץ שהן מייצרות כשהן לא משתלבות בקלות בלוח הזמנים של אורח החיים הסטנדרטי.

מי שעוסקים בספורט כתחביב או באופן חלקי הם בעלי עבודות נוספות, בני זוג ומשפחה, חברים והתחייבויות אחרות. אך לא תמיד קל לקיים את ההתחייבויות האחרות הללו לצד מה שהספורט דורש.

גם שחקנים מקצועיים שעובדים בתחומי הספורט באופן כולל, עלולים לחוות קשיים בשילוב בין העבודה – שדורשת לעיתים גם מעבר לארץ אחרת, אימונים מפרכים ועוד – ובין חייהם האישיים.

להלן מספר דוגמאות לתוצאות הנדרשות ספציפית בתחומי הספורט שעבורן מומלץ טיפול פסיכולוגי:

• איזון בריא בין מחויבות לאימונים לצד החיים כבנאדם פרטי
• היכולת לשמור על מוטיבציה גבוהה גם לאחר הפסדים ספורטיביים
• התמודדות עם לחצים ומתחים לפני תחרויות חשובות
• קשיים מנטליים לאחר פציעה והפוטנציאל לאבד את הקריירה
• חיזוק הביטחון וההערכה העצמית המשפיעים על הכישורים הספורטיביים
• שיפור יחסיים בין-אישיים עם חברי קבוצה או מאמנים ועוד

באילו מקרים צריך פסיכולוג ספורט?

כל אדם אשר עוסק בפעילות ספורטיבית בתדירות גבוהה יכול להשתמש בשירותיו של פסיכולוג ספורט.

עם זאת, מי שמשחקים להנאתם כדורעף חופים פעם בשבוע או מבצעים ריצה בשכונה מדי ערב, ככל הנראה לא יזדקקו לקבלת טיפול פסיכולוגי כמו שחקני כדורסל מקצועיים, שחיין אולימפי ואפילו מתבגר צעיר שמככב בקבוצת הכדורגל המקומית.

בשורה התחתונה, מי שפעילות ספורטיבית משפיעה משמעותית על אורח חייו ונתקל בקשיים בעיקר בהיבט הנפשי, לפעמים עד כדי השפעה על היכולות וההישגים הגופניים, מומלץ שיפנה בהקדם לפסיכולוג ספורט.

כיצד נזהה מקרים שבהם התערבותו של פסיכולוג ספורט היא חיונית?

• כאשר רמת הביצועים יורדת בחדות ללא קשר לפוטנציאל בפועל
• כאשר הספורטאי מציג חוסר מוטיבציה, שפיפות ודכדוך
• כאשר נוצר קושי משמעותי לשלב את הספורט באורח החיים הרצוי
• כאשר הספורטאי לא יוצר קשרי חברות או זוגיות ומפגין בדידות מתמשכת
• כאשר הספורטאי מתלונן על כאבים בלי שיש להם פרוגנוזה רפואית
• בכל הפגנת סימנים להפרעת נפש כמו חרדה, הפרעות אכילה, דיכאון, מתח ולחץ
• בכל טראומה ספציפית כמו הפסד גדול, אי קבלה לקבוצה, פציעת ספורט וכדומה

פסיכולוג ספורט תמונה

מה הייחודיות של פסיכולוג ספורט לילדים?

ספורט, על כל יתרונותיו, הוא תחום שיש בו קושי רב בייחוד עבור ילדים ובני נוער. המורכבות של ההתפתחות הגופנית והרגשית, לצד מסגרת לא גמישה כמו בית הספר וסביבה חברתית לא יציבה – הם מתכון לאסון בעבור ספורטאי או ספורטאית מתחילים.

זה יכול להתבטא במתח, לחץ וחרדה בכל מה שקשור לספורט או בכל מה שקשור למסגרות שמחוצה לו. זה יכול להתבטא כמובן בקושי בלימודים או בקושי חברתי. זה אף יכול להשפיע פיזיולוגית על השינה, על השרירים, על כאבי ראש ובטן ועל ההתפתחות הגופנית עצמה.

פסיכולוג ספורט לילדים מתמקד בכל הקשת הרחבה של קשיים סטנדרטיים אצל ילדים ובני נוער: לימודים, סביבה חברתית והתפתחות רגשית וגופנית. לצד כל אלה, פסיכולוג ילדים מטפל בהיבט הספורטיבי ודואג שהוא לא יהווה מכשול עבור הצמיחה התקינה של הילד.

איך נראה טיפול אצל פסיכולוגית ספורט?

פסיכולוגית ספורט יכולה לאבחן את המצב הקיים אצל הספורטאי או הספורטאית ולהציע מגוון רחב של פתרונות מתחום הטיפול הפסיכולוגי, ביניהם: פסיכותרפיה ייחודית, טיפול פסיכולוגי דינאמי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), תרפיית קבלה ומחויבות ועוד.

בעת הצורך היא יכולה להפנות לאנשי מקצוע משלימים כמו אורתופדים, פיזיותרפיסטים, פיזיולוגים, תזונאים ורופאים שעשויים לסייע לספורטאי גם בהיבט הגופני וליצור טיפול הוליסטי.

סוגי הטיפול של פסיכולוגית ספורט מתחלקים לשלושה:

1. טיפול פרטני – עבור מקרה ספציפי או תקופה ספציפית קצרה שבהם השחקן או הקבוצה זקוקים לעיבוד חוויה מסוימת, לרכישת כלים נפשיים מסוימים ועוד.

2. טיפול מקיף – עבור ליווי לאורך הקריירה, לפעמים שנים ארוכות, כדי להיות אשת המקצוע המסייעת העומדת לצד הספורטאי או הקבוצה וזמינה עבורם בכל רגע נתון.

3. הדרכות וייעוץ מקצועי – במסגרת סדנאות והרצאות או באופן פרטי, במגוון נושאים שונים כמו למשל התמודדות עם הזדקנות בקריירה ספורטיבית, התמודדות עם מקרים חריגים כמו אלימות של אוהדים למשל, התמודדות עם גזענות או עם התמכרויות ועוד.

כיצד בוחרים פסיכולוג ספורט מומלץ?

להלן מספר המלצות לבחירת פסיכולוג ספורט:

• מומלץ לוודא בפנקס הפסיכולוגים שאכן מדובר בפסיכולוג ספורט מוסמך שהתמחה בתחום.

• כדאי לבדוק עם הפסיכולוג את התעודות שקיבל במוסדות האקדמיים שבהם למד לתואר ראשון ושני או שלישי.

• אפשר להתייעץ עם פסיכולוג הספורט עצמו ולשמוע ממנו על העדפותיו ועל צורת העבודה שלו.

• יש לוודא עם פסיכולוג הספורט את שנות הניסיון שלו ואת הרלוונטיות בתחום הספורטיבי של המטופל.