פסיכולוג שיקומי

חיפשת פסיכולוגית שיקומית מומלצת?
המדריך הבא יעשה לך סדר בנושא פסיכולוגיה שיקומית בישראל.

פסיכולוג שיקומי איור

הגדרה של פסיכולוגיה שיקומית

פסיכולוגיה שיקומית היא תת תחום של פסיכולוגיה שמתמקד באוכלוסייה המתמודדת עם מוגבלויות שונות ונדרשת לשיקום ברמות שונות ובהיבטים שונים, לעיתים לאורך שנים ארוכות ולפעמים לכל החיים.

המוגבלות יכולה להיות פיזית, רגשית, קוגניטיבית או תקשורתית, כמו שהיא יכולה להיות מולדת או פתאומית באמצע החיים – בעקבות מחלה קשה או תאונה טראומטית.

כל עוד המוגבלות מפריעה לתפקוד של חיים נורמטיביים, כנראה שתידרש עבודה עם פסיכולוגית שיקומית שתוכל לסייע לאבחן את הצרכים של האדם, לפעמים גם כאלה שלא יהיו קשורים באופן ישיר למגבלה, ולתת לו מענה טיפולי מתאים.

הייחודיות בפסיכולוגיה השיקומית היא האג'נדה שלפיה צריך להתמודד עם המצב הקיים במקום להביא לשינוי ממשי בבעיה עצמה. זאת מפני שלעומת מצבים נפשיים אחרים שפועלים לשנות אותם באמצעות התמדה ותהליך ממושך, המגבלה שבעטיה נדרש השיקום עלולה להיות תמידית ולא ברת שינוי.

עבודתו של פסיכולוג שיקומי תהיה רלוונטית במיוחד במקומות שבהם מטופלים אנשים עם מוגבלויות, כמו בית חולים פסיכיאטרי, מכון שיקומי פרטי, בית ספר לחינוך מיוחד וכמובן מחלקות שיקומיות בבתי החולים.

באילו מקרים עולה הצורך בטיפול של פסיכולוג שיקומי?

בעיקרון, כל אדם שסובל ממגבלה משמעותית המפריעה לתפקוד רגיל ויום יומי יכול להיעזר בפסיכולוג שיקומי, במיוחד אם תהליך ההתמודדות עם המגבלה מביא איתו קשיים שמובילים אותו אל מצב נפשי רעוע הכולל חרדה, מתח, דיכאון, פוביות, הסתגרות, בושה ועוד.

כפי שצוין, ישנן מגבלות רבות שמתאימות להגדרה זו, ביניהן:

• מגבלות בגפיים או בחוט השדרה המובילות לנכות
• מגבלות נוירולוגיות התפתחותיות כמו אוטיזם ופיגור שכלי
• מגבלות גופניות או קוגניטיביות הקשורות לזקנה
• מגבלות מולדות כתוצאה מפגם גנטי כמו תסמונות שונות

רבות מהמגבלות הללו הן חיצוניות וניתן להבחין בהן בקלות. עם זאת, עשויות להיות גם מגבלות רגשיות ונפשיות כתוצאה מאירועים קיצוניים שידרשו גם הן שיקום – למשל כמו במקרה של פוסט טראומה.

מה המטרה של פסיכולוגיה שיקומית?

ניתן לציין שלוש מטרות עיקריות של טיפול פסיכולוגי שיקומי:

1. עיבוד רגשי של חוויית המוגבלות

2. הכרה במצב קיים מוגבל והתמודדות עמו

3. מציאת דרכים להסתגלות והשתלבות אף על פי המגבלה

השלב הראשון רלוונטי בעיקר למקרים שבהם המגבלה הופיעה בפתאומיות, כמו למשל בתאונה קשה או במחלה. כאן מדובר על אדם שהיה מתפקד רגיל לחלוטין עד שהפך למוגבל באופן שהפך את צורת חייו על פניה.

החשיבות של עיבוד רגשי במצב כזה היא גבוהה, משום שהאירוע שבו הופיעה המגבלה עלול להיות טראומטי בפני עצמו ולחבל בכל ניסיון להתמודד עם המצב ולקיים תהליך שיקום אמיתי.

לאחר שהחוויה הרגשית עובדה כראוי, הפסיכולוג השיקומי יעבוד עם המטופל על ההכרה במוגבלות והקבלה שלה, תוך ניטרול מחשבות ורגשות שליליים המתלווים למצב זה, כמו חוסר אונים, רחמים עצמיים ועוד.

רק לאחר שהונח הבסיס החשוב הזה, של ההבנה שהמוגבלות קיימת ושצריך להתמודד איתה, ניתן לעבור לשלב השלישי ולמצוא בפועל דרכים מגוונות שיסייעו למטופל לייצר שגרת חיים שבה המוגבלות לא עומדת בדרכו.

השלב השלישי הוא למעשה המורכב והארוך מכולם, מפני שהוא לא דורש רק את ההסתגלות של האדם למגבלה ויכולתו לתפקד יחד עמה, אלא גם את השתלבותו במסגרות נורמטיביות, ככל האפשר, עד ליצירת מרקם חיים מיטבי עבורו, כזה שבו הוא עובד, חי בזוגיות או בסביבה חברתית ומסוגל לממש את כל צרכיו.

פסיכולוג שיקומי תמונה

מה עושה בפועל פסיכולוגית שיקומית?

כדי לבצע את עבודתה, פסיכולוגית שיקומית משתמשת במגוון כלי אבחון כדי לאתר בעיות נוספות שעלולות להיות קיימות נוסף למגבלה העיקרית שבעקבותיה נדרש השיקום.

כך לדוגמה, מי שסובל מפגיעת ראש עקב תאונה, יכול לחוש דיכאון ותסכול ולפיכך להזדקק לטיפול רגשי אצל פסיכולוגית שיקומית, אך היא גם תערוך לו אבחונים קוגניטיביים נוספים לבדוק שלא קיימות פגיעות נוספות, למשל ביכולת הזיכרון.

לאחר שלב האבחון, פסיכולוגית שיקומית תמליץ על תוכנית פעולה שבה יהיה ניתן לפעול לשיקום של המגבלה. כאמור, רוב הטיפולים יתמקדו בפתרונות של התמודדות עם המגבלה בהיבט הרגשי.

לפיכך, חלק נכבד מהטיפול של פסיכולוגית שיקומית יעסוק בתפיסת המטופל את עצמו, בחיזוק ביטחונו העצמי ותחושת המסוגלות שלו, בעידוד, בלימוד חמלה עצמית ועוד.

מלבד זאת, פסיכולוגית שיקומית עובדת בשיתוף פעולה עם גורמים נוספים שאחראיים על שיקום המטופל, כמו פסיכותרפיסטים, פיזיותרפיסטים, קלינאי תקשורת ועוד – כדי ליצור תהליך טיפולי משקם הרלוונטי למגבלה.

כמו כן, כשמדובר במגבלה קריטית המקשה על תפקוד עצמאי של המטופל, הפסיכולוגית השיקומית תעבוד בצורה צמודה עם הסביבה האחראית על המטופל, כמו למשל משפחה קרובה או צוות פרטי שמועסק על ידה.

פתרון של התמודדות – חשיבות הטיפול הפסיכולוגי השיקומי

אנשים רבים הזקוקים לטיפול פסיכולוגי שיקומי נאלצים להבין כי הטיפול לא יפתור בצורה מהותית את המוגבלות שממנה הם סובלים.

למעשה, במקרים מסוימים, לא קיים שום טיפול קסם, פסיכולוגי או שאינו פסיכולוגי, שיכול לפתור את המוגבלות שלהם אפילו בקצת, ולכן הייחודיות בשיקום היא פתרון של התמודדות.

המשוקם יצטרך להבין שיש דברים שהוא לא יהיה מסוגל לעשות, ולהתמודד עם התחושות שזה מעורר בו.

מוגבלות, בייחוד כזו שמופיעה "באמצע החיים", עלולה לעורר תחושות קשות של חוסר אונים, תסכול מתמשך, חרדות ודיכאון. לכן הטיפול הפסיכולוגי כל כך חשוב, משום שהשלמה עם המצב והתמודדות איתו הן חלק גדול וניכר מהתהליך השיקומי.

הטיפול הפסיכולוגי השיקומי כולל מגוון רחב של טיפולים:

• טיפול פסיכודינמי
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)
• דמיון מודרך והיפנוזה
• טיפול בנוירו-פידבק ועוד

כמו כן, ישנן קבוצות תמיכה של אנשים העוברים טיפול שיקומי וזקוקים לתחושת החיזוק שרק אנשים שחווים מוגבלויות על בשרם יכולים לתת.

בסופו של יום, התהליך הפסיכולוגי השיקומי מסייע לאדם להכיר במגבלה שלו, אך לא להתייחס אליה כאל מגבלה, אלא כאל מצב קיים שאפשר וצריך לחיות איתו בצורה הטובה ביותר האפשרית.