פסיכולוג התפתחותי

חיפשת פסיכולוגית התפתחותית מומלצת?
המדריך הבא יעשה לך סדר בנושא פסיכולוגיה התפתחותית בישראל.

פסיכולוג התפתחותי איור

מהי פסיכולוגיה התפתחותית?

פסיכולוגיה התפתחותית היא אחד מתחומי ההתמחות של תחום הפסיכולוגיה הכללי. תחום זה עוסק בהתפתחות הילד, החל מהשבועות והחודשים הראשונים לחייו ועד גילאי יסודי מאוחרים כמו 8 ו-9.

פסיכולוגית התפתחותית לגיל הרך תתמקד בעיקר בהתפתחות המוטורית והקוגניטיבית, מכיוון שאלו הן ההתבטאויות העיקריות בגילאים קטנים, ותבחן את יכולות הזחילה, ההתיישבות, העמידה וההליכה של הפעוט.

בגילאים מאוחרים יותר, פסיכולוגית התפתחותית תבחן גם את ההתפתחות הרגשית והחברתית של הילד, משום שכבר החל מגילאי 3 ו-4 הוא יהיה גדול דיו להבין אינטראקציות קבוצתיות ובין-אישיות.

חשוב לעקוב אחר התפתחות תקינה של הפעוט או הילד, גם בשנותיו הראשונות וגם לאחר שהוא נכנס למסגרת, וזאת מכיוון שכל שלב התפתחותי משמש בסיס להתפתחות נוספת, וכאשר קיימת בעיה, היא יכולה לפגוע בשלל תפקודים נוספים.

מתי צריך פסיכולוג התפתחותי לגיל הרך?

"לכל ילד הקצב שלו", כך מזכירים לעצמם הורים שחוששים מקצב התפתחות איטי של הפעוט שלהם. האמירה הזאת מרגיעה ופעמים רבות גם נכונה, אך עדיין, חשוב לשים לב לסימני עיכוב התפתחותי חריגים מהרגיל.

לא רק שחריגה התפתחותית יכולה להצביע על בעיה עמוקה יותר שכדאי לפתור במהרה, כדי לא להעמיס על קושי התפתחותי לאחר מכן, אלא שעיכובי התפתחות מתמשכים מביאים איתם תחושות קשות, גם מצד הפעוט וגם מצד ההורים והסביבה, ויכולים לגרום גם נזק רגשי שיוביל להתפתחות לקויה בהמשך.

בכל מקרה חשוב להתייעץ עם פסיכולוג התפתחותי אם צץ חשד לעיכוב אצל הילד, וכך לפתור מראש סימני שאלה או טרדות ומתחים מצד ההורים. במקרה שהכל תקין, הפסיכולוג יוכל לאשר זאת ולא יידרש שום הליך טיפולי.

אילו מקורות קיימים למצב של עיכוב התפתחותי?

חשוב להבין כי ישנן אופציות רבות שעשויות להסביר מקרה של עיכוב התפתחותי אצל ילד, לדוגמה:

1. סיבוכים בזמן ההיריון או הלידה

2. מום גנטי או מולד, לרבות מחלות ניווניות ואחרות

3. השפעות סביבתיות כמו אי חשיפה מספקת לגירויים

4. הפרעות התנהגות או קושי נוירולוגי לא מאובחן

כדי לדעת מהי הסיבה שבעקבותיה בסבירות גבוהה הילד מציג עיכוב התפתחותי, צריך לבצע אבחון מקיף של פסיכולוג התפתחותי, ומכאן גם יהיה ניתן למצוא פתרון טיפולי שמתאים לאותה סיבה.

פסיכולוג התפתחותי תמונה

איך נראה טיפול של פסיכולוג התפתחותי לילדים?

תפקידו של הפסיכולוג ההתפתחותי הוא לבחון קודם כל את מצבו הקיים של הילד, בין אם על ידי תשאול ההורים או הגורמים האחראיים עליו, ובין אם מתוך הסתכלות ובחינה ממשית של פעולות הילד.

להתפתחות צדדים רבים: התפתחות מוטורית הנוגעת לשימוש נכון בגפיים, ליציבה ולשיווי המשקל; התפתחות קוגניטיבית הקשורה להבנת הנשמע ולביצוע פעולות מתוך חיקוי ולמידה; התפתחות רגשית המתבטאת בהבעת אמפתיה או ביכולת להציג רגשות; התפתחות תקשורתית הנוגעת לגילויי שפה ועוד.

מטרתו של הפסיכולוג ההתפתחותי היא לאתר את העיכובים ההתפתחותיים הקיימים, גם אלו שלא דווח עליהם, לרוב באמצעות אבחון מקצועי מתאים, ולאחר מכן לקבוע תוכנית מתאימה מתוך מגוון אפשרויות טיפול.

בתמצות, טיפולים של פסיכולוגים התפתחותיים מורכבים לרוב משלושה חלקים עיקריים:

1. אבחון – איתור העיכוב או הליקוי ההתפתחותי הקיים, באמצעות מבחנים מקצועיים, תצפיות, תשאולים וכו'.

2. ייעוץ – שיקוף המצב בפני ההורים והצגת פתרונות טיפול אפשריים לקראת החלטה על תוכנית טיפולית.

3. תוכנית טיפולית – טיפול רלוונטי כמו טיפול במשחק, ריפוי בעיסוק או טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT).

חשוב לציין כי קיימים פסיכולוגים התפתחותיים בקופות החולים השונות, אם כי ייתכן שהתוכנית הטיפולית אצלם תהיה מעט מסורבלת יותר בשל מגבלת תורים וזמנים לא נוחים.

הורים מסוימים יעדיפו להגיע מראש לטיפול אצל פסיכולוג התפתחותי פרטי, ולקבל תוכנית טיפולית בתקופה קצרה שתהיה נוחה עבורם, בלי לגרור את העיכוב ההתפתחותי עוד יותר.

איך לבחור פסיכולוג התפתחותי מומלץ?

החשיבות של פסיכולוג התפתחותי עבור ילד החווה עיכוב היא ברורה: לאחר מציאת פתרון טיפולי מתאים, הילד יוכל לקבל את המענה המתאים למצבו ולהשתלב טוב יותר בסביבתו ככל שהוא גדל.

אך כיצד יודעים לבחור פסיכולוג התפתחותי שיהיה אפשר להגיע בעזרתו למצב האופטימלי הזה? להלן מספר המלצות:

מקצועיות – ככל פסיכולוג מומחה, הפסיכולוג ההתפתחותי צריך להיות בעל רישיון מוסדר מטעם משרד הבריאות. כמו כן, עדיף שיהיה בעל ניסיון בטיפול בילדים מקבוצת הגיל של הילד שלכם. פעוט בן שנתיים וילד בן 6 שניהם יכולים להיות מטופלים אצל פסיכולוג התפתחותי, אך הגישה הטיפולית כלפי כל אחד מהם תהיה שונה.

התמחות – התפתחות הילד כוללת תת-תחומים רבים, למשל התפתחות מוטורית, התפתחות קוגניטיבית, התפתחות תקשורתית, התפתחות רגשית ועוד. כדאי לברר מבעוד מועד האם הפסיכולוג ההתפתחותי בעל התמחות זהה לבעיה ההתפתחותית שאותה מציג ילדנו, וכך להגיע לאפקטיביות מירבית בטיפול.

מסגרת – ניתן לקבל טיפול מפסיכולוג התפתחותי במגוון מסגרות, ביניהן קופות חולים גדולות, מכונים ומוסדות פרטיים ואף באופן עצמאי. ההבדלים בין המסגרות ישפיעו על מחיר הטיפול הפסיכולוגי, זמינות התורים, תהליכים ביורוקרטיים ועוד. חשוב לבחור מסגרת שתהיה האולטימטיבית והנוחה ביותר עבור המשפחה.

גישה לילד – פסיכולוגים התפתחותיים מוכוונים לעבודה עם פעוטות וילדים, ובכל זאת, ילדנו עלול שלא לחוש בנוח מכל סיבה שהיא עם גורם מטפל מסוים. לפיכך חשוב לבחון את האינטראקציה בין המטפל ובין הילד ולוודא איתו, שלא בנוכחות המטפל, שהוא מרגיש איתו בנוח ומעוניין להמשיך במפגשים. שיתוף הפעולה של הילד הכרחי עבור מיקסום תוצאות התהליך.

מענה הוליסטי – אף על פי שעיכוב התפתחותי יכול להיות ספציפי מאוד, למשל עיכוב שפתי בלבד או עיכוב מוטורי בלבד, ייתכן שיהיו השלכות רחבות היקף גם על תחומים אחרים, כמו למשל קשר רגשי בין הילד ובין אחיו או בניית ביטחון עצמי במסגרות מחוץ לבית. חשוב לקבל מהפסיכולוג ההתפתחותי מענה כולל שיתייחס לכל הגורמים במשוואה.

תוכנית טיפולית מגוונת – בסופו של יום, הצלחת הטיפול נעוצה במחויבות שלנו כהורים להמשיך ולהתמיד, להגיע עם הילד, לעבוד איתו בבית, למצוא לו את הפתרון הטיפולי שעובד עבורו ולהיות עם המון סבלנות גם אם דברים מתקדמים לאיטם. זו הסיבה שעדיף למצוא פסיכולוג התפתחותי שמציע מספר תוכניות טיפול אפשריות, כדי שמתוך המגוון יהיה ניתן לשלב בשגרה את צורת הטיפול המועדפת והנוחה ביותר גם עבור הילד וגם עבורכם.