המדריך הישראלי לטיפול פסיכולוגי » פסיכולוג קליני
פסיכולוג קליני
חיפשת פסיכולוגית קלינית מומלצת?
המדריך הבא יעשה לך סדר בנושא פסיכולוגיה קלינית בישראל.
פסיכולוג קליני לילדים, נוער ומבוגרים
היום פסיכולוג קליני היא לא מילה גסה, ולאור המודעות ההולכת וגוברת בקרב הקהל הישראלי לפתרון בעיות כמו דיכאון כרוני, חרדות, מתח ושלל קשיים רגשיים ונפשיים, כך גם עלה המענה בקרב הקהילה הטיפולית.
קיימים פסיכולוגיים קליניים עבור מגוון רחב של גילאים. עיקרי הטיפול הפסיכולוגי מתאימים גם לגילאי בית ספר, וכמובן לגילאי ההתבגרות ולגילאים בוגרים.
עם זאת, פסיכולוגית קלינית למבוגרים למשל, לא תצטרך בהכרח לדעת איך לגשת לילדים או לנוער, שמכורח גילם יהיה אולי קשה יותר לדובב אותם לעומת מבוגרים שלרוב מגיעים נכונים ומלאי רצון לשתף פעולה.
לכן מומלץ לבחור פסיכולוג או פסיכולוגית המתמחים באופן ספציפי בקבוצת הגיל שאליה אתם או ילדיכם משתייכים.
חפשו פסיכולוג קליני מומחה עבור כל בעיה ספציפית
פסיכולוג הוא איש מקצוע אשר למד את תחום הפסיכולוגיה באופן אקדמי והתמחה באחד מהתחומים הבאים: פסיכולוגיה חינוכית, התפתחותית, שיקומית, ארגונית או קלינית.
כאשר מדובר על פסיכולוג קליני מומחה, לפעמים מתכוונים למי שהתמחה בפסיכולוגיה קלינית, אך לפעמים מכניסים גם תחומי התמחות פחות "רשמיים" שנכללים תחת הפסיכולוגיה הקלינית.
לדוגמה, פסיכולוגית קלינית שהתמחתה במסגרת עבודתה לאורך השנים בנשים עם דיכאון אחרי לידה, או פסיכולוג קליני שהתמחה בעבודה עם מי שסובלים מפוביות.
עדיף למצוא פסיכולוגים קליניים מומלצים שעבדו בתחום הבעיה הספציפית שממנה אתם סובלים, וכך לקבל מענה מקצועי שיהיה הרבה יותר מדויק ומתאים לכם.
מה ההבדל בין פסיכולוג לפסיכולוג קליני?
בעקרון, המושג "קליני" הוא בעברית פשוטה "רפואי", וכשמדובר על פסיכולוגיה קלינית היא מה שאנשים לרוב חושבים כשמזכירים פסיכולוג באופן כללי.
כלומר, איש מקצוע שיושב עם מטופל בקליניקה, מאבחן את קשייו הנפשיים ובעזרת סדרת טיפולים מבוססי שיחה רגשית עמוקה, מצליח לעזור לו להתמודד טוב יותר עם האתגרים בחייו.
חשוב להבין שישנם תחומים רבים של פסיכולוגיה שאינם קליניים. הם אמנם גם 'רפואיים' באופיים, אבל לא באופן מובהק מבחינת אבחון של מחלות נפש.
כך למשל פסיכולוגיה התפתחותית אכן נוגעת להיבטים רפואיים של הפעוט, כמו מוטוריקה גסה ועדינה או כמו יכולתו הרגשית להביע אמפתיה כלפי אדם אחר.
אך הפסיכולוגיה הקלינית היא היחידה שבה נעשה שימוש באבחון לפי ה-DSM-5 שהוא המהדורה האמריקאית הרשמית של אבחון מחלות נפש ואיתו גם עובדים פסיכיאטרים וגורמים מוכרים אחרים.
איך בוחרים פסיכולוג קליני מומלץ?
אדם שמעוניין להתחיל טיפול פסיכולוגי, או הורים שמעוניינים לקחת את ילדיהם לטיפול פסיכולוגי, נתקלים בקושי שהמציאות הטכנולוגית של היום מעמידה בפניהם: מגוון רחב של אנשי מקצוע שאפשר לבחור בקליק אחד, בלי שמכירים אותם לעומק.
איך יודעים מי פסיכולוג טוב או לא? האם מספיק פשוט לקבוע סדרת טיפולים עם פסיכולוג קליני שראינו באינטרנט? להלן חמישה טיפים קצרים וחשובים בנושא:
1. הסמכה – חשוב לוודא שהפסיכולוג רשום בפנקס הפסיכולוגים של משרד הבריאות, מה שאומר שיש לו רישיון לטפל.
2. המלצות – כדאי לבדוק המלצות על הפסיכולוג, בגוגל או בפייסבוק, או מראש להגיע לפסיכולוג ששמעתם עליו טובות.
3. יחס אישי – כבר בשיחות הראשונות עם הפסיכולוג הקליני אפשר להתרשם מאופיו. מקצועיות היא אינה הכל, גם יחס אנושי הוא חשוב.
4. תקציב – אם אתם מוגבלים בתקציב מסוים, תוכלו לבדוק אם הפסיכולוג שרציתם עובד דרך אחת מקופות החולים הגדולות.
5. תחום התמחות – במידה שאתם יודעים מה הבעיה הספציפית שבגינה תרצו את הטיפול, כדאי לבדוק פסיכולוגים הקשורים לתחום ההתמחות הזה.
כמו כן, אם אתם מוגבלים מבחינת ניידות, חשוב לבחור פסיכולוג שנמצא בקרבת מגוריכם, אם כי זה לאו דווקא מחייב, מכיוון שפסיכולוגים קליניים רבים היום עובדים גם בשיטת טיפול פסיכולוגי אונליין ויוכלו לטפל בכם גם ממרחק.
במקרה כזה, חשוב לוודא קודם כל את התאמתם לסוג הטיפול הזה, מכיוון שטיפול פסיכולוגי מרחוק לא מתאים לכל סוגי האנשים או המטפלים.
כדאי להתייעץ עם פסיכולוגית קלינית מומלצת גם אם "הכל בסדר"
פעמים רבות, אנשים נמנעים מטיפול כי הם מניחים שהקשיים שהם חווים קורים לכל אחד, ולכן אין סיבה לדאגה או אין צורך לטרוח וללכת לאיש מקצוע כדי לטפל בכך.
אבל בפועל, כל קושי שגורם לכם לחוות תחושות שליליות ולא נעימות שמקשות על חייכם, הוא סימן אזהרה מהבהב שאמור להתריע בפניכם שהמצב לא תקין.
זאת לא צריכה להיות טראומה קשה או אפילו תקופה של יותר משישה חודשים שבה התחושות ממשיכות. מספיק שברגע מסוים בחייכם אתם תופסים שלא טוב לכם ולא יודעים כיצד לצאת מהמצב הזה לבד.
אין שום מקום לעשות השוואה מול אנשים אחרים, או בכלל לחשוב מה יגידו או יחשבו עליי אם אלך לטיפול. בסופו של יום החיים הם שלכם בלבד, ואם לא תנצלו אותם עד תום אין מי שיוכל לעשות זאת במקומכם.
מלבד זאת, דווקא היום קיימת מודעות גבוהה לפעול לשינוי אורח החיים כדי להרגיש מאושרים ומסופקים יותר, ויש הרבה יותר נכונות להתחיל טיפול פסיכולוגי גם כש"הכל בסדר", בלי לחכות שיהיה "נורא ואיום".
בשורה התחתונה, טיפול של פסיכולוג קליני לא נועד רק למתמודדי נפש, אלא לכל מי שזקוק לאוזן קשבת, תמיכה ורכישת כלים שיאפשרו לו שליטה מחודשת על חייו, רגשותיו ומחשבותיו, כדי לנצל את כל הטוב שהחיים יכולים להציע לו.